Blog

Meest voorkomende risico’s in de bouw

Door: Christine Tuch
Leestijd: 2 minuten
Meest voorkomende risico's in de bouw
Veiligheid op de bouwplaats is een belangrijk thema voor alle participanten betrokken bij de bouwplaats. De complexiteit van de bouwplaats is enorm toegenomen en dat maakt dit thema een flinke opgave. Door deze complexiteit is een top down-oplossing niet meer toereikend om de gewenste verandering te realiseren. Het is tijd om gezamenlijk te denken vanuit de bottom up-benadering met een nieuwe manier van organiseren. Waarbij iedereen wordt betrokken om tot de juiste en meest relevante oplossingen te komen. De Veilige Bouwplaats start hier.

Werken in de bouw is nooit zonder gevaar geweest. Tot de dag van vandaag moet je je goed beschermen tegen allerlei situaties die ontstaan. Incidenten die onverwachts en onbedoeld gebeuren, meestal met schade of letsels als gevolg. Hoewel ze toevallig gebeuren, is de kans op ongevallen in de bouwsector relatief hoog. Wanneer we alle sectoren met elkaar vergelijken, dan zien we dat ongevallen in de bouwsector de hoogste kans op een fataal gevolg met zich meebrengen. Dit is méér dan het dubbele van het gemiddelde van alle andere sectoren. Wat zijn de meest voorkomende risico’s in de bouw?

Vallen en hoogtes

Het werken gebeurt vaak op hoogte. Niet alleen wordt er op steeds grotere hoogte gewerkt, maar ook met diverse mensen en nationaliteiten. Wel is het zo dat er tegenwoordig allerlei vormen van bescherming bestaan die toegepast kunnen worden. Denk aan een aantal persoonlijke beschermingsmiddelen, maar denk vooral ook aan collectieve middelen. Ook de communicatie onderling in alle talen dmv bouwspraak wordt toegepast. Door de kans op vallen al te verkleinen ben je al een heel eind op weg. Toch is vallen nog altijd een gevaar dat altijd loert en is dit 1 van de meest voorkomende risico’s in de bouw.

Uitglijden en struikelen

Naast vallen komt ook struikelen en uitglijden vaak voor op de bouwplaats. Door hoogtes, ongelijkmatige oppervlakken, obstakels, gladde oppervlakken, losliggende kabels, gaten etc. Dus het is geen verrassing dat uitglijd- en struikel incidenten bijna dagelijks plaatsvinden. Door het personeel te betrekken om risico’s te melden op de bouwplaats, kan je al een hoop voorkomen. Borden en goede werkkleding, schoenen en veiligheidsuitrusting helpen altijd de risico’s te verminderen.

Bewegende voorwerpen

Iedere bouwplaats is levendig en barst van de bewegende voorwerpen die voortdurend verplaatst worden. In de lucht of over het terrein. Risico’s zijn daarom inherent. De meest voorkomende objecten die vallen variëren van stalen balken tot kleine handgereedschappen en veroorzaken verschillende verwondingen zoals kneuzingen, breuken, verrekkingen en verstuikingen. Om het aantal letsels door bewegende voorwerpen te beperken, zijn er twee soorten controles. Een fysieke controle die ervoor zorgen dat voorwerpen niet ver naar beneden vallen en procedurecontroles die de werkwijze van vaklieden wijzigen, zodat voorwerpen niet kunnen vallen.

Lawaai

Lawaai is een van de grootste ‘stille’ gevaren. Hard geluid heeft niet de plotselinge impact van een val, maar herhaald en excessief lawaai kan op de lange termijn gezondheidsproblemen veroorzaken. Het kan ook een gevaarlijke afleiding op het werk betekenen die tot andere ongelukken kan leiden. Oordopjes bieden geen totale bescherming tegen gehoorschade. Gehoorschade is typisch zo’n gevaar in de bouw dat lang onderschat werd. De vele decibellen die geproduceerd worden leggen flinke druk op het gehoor. Ook voor zij die niet met zware machines die veel geluid produceren werken. Gehoorbeschadiging kan iedereen op de bouwplaats overkomen.

Schrijf je in en blijf op de hoogte van alle nieuwe ontwikkelingen op het gebied van veiligheid op de bouwplaats!

Toets gratis jouw veiligheidskennis!

Toets op een leuke en GRATIS manier je veiligheidskennis met het spelen van de
GPI-game en win een foodtruck voor jouw bouwplaats.

Het beste van deveiligebouwplaats.nl direct in je mail? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Dit artikel delen

Auteur: Christine Tuch
De Veilige bouwplaats

Auteur

Christine Tuch
De Veilige bouwplaats

Blog schrijven

Wil je gebruik maken van ons blognetwerk om te gaan gastbloggen over veiligheid op de bouwplaats? Vul dan het onderstaande formulier in.

Dit artikel delen

Volg ons

Volg ons op de meest populaire social media kanalen en ontvang regelmatige nieuwe updates van ons!

Uitgelichte blog

Gerelateerde berichten

Algemene veiligheid

Allround bouwvakker

De allround bouwvakker. Wat zijn de vaardigheden van de bouwvakker? Vaardigheden genoeg, maar zijn deze wel up to date met alle nieuwe ontwikkelingen in de bouw?

Lees meer »

De Veilige Bouwplaats nieuwsbrief komt eraan

Schrijf je alvast in.