Blog

Kennisretentie is veiligheid

Door: Christine Tuch
Leestijd: 2 minuten
Man in de bouw geeft presentatie
Kennis is van waarde, helemaal als het om veiligheid gaat. Maar als je weet hoe snel kennis verloren gaat....70% van een cursusdag is al verdwenen na 1 dag. Laat staan als er meer tijd overheen gaat wanneer je het in de praktijk niet hoeft toe te passen. Dan blijft er maar weinig kennis behouden. Hoe kunnen wij ervoor zorgen dat er zoveel mogelijk kennis behouden blijft, want kennis is veiligheid.

Het is je vast al eens gebeurd. Heb je je goed voorbereid op een examen, komt er ineens een moeilijke vraag voorbij: “weet jij nog wat stap 2 is wanneer iemand het gebouw moet ontruimen?”.  Antwoorden die je geweten hebt, maar die na verloop van tijd wegvagen. Dit overkomt iedereen wel. Wat je hieraan kan doen? Kennisretentie is veiligheid.

Kennis in hapklare brokken

Wij delen de kennis op, iedere dag een beetje kennis. Dit zorgt ervoor dat je in fases informatie tot je krijgt en het beter wordt opgeslagen in je geheugen. Cursusdagen blijken niet altijd een goed fundament voor kennis, na 20 minuten is de aandacht al zover gedaald dat we nauwelijks nog informatie opnemen. Hoe vaker je kennis tot je neemt des te meer veiligheid. 

Door dagelijks kennis te reactiveren zorgt dit ervoor dat kennis uit het werkgeheugen in het kortetermijngeheugen wordt opgeslagen en dat is goed want daar blijft het langer zitten. 

Toetsen

Wanneer je aan het leren bent, is het belangrijk om steeds te weten waar je staat, hoever je al bent. Door inzicht te krijgen in je leerproces raak je meer gemotiveerd en gestimuleerd. Juist door het toetsen en te zien waar je fouten liggen. Overigens is het zeker niet erg om fouten te maken, hierdoor leer je alleen maar meer. En vaak blijven foute antwoorden nog beter in je geheugen.

Wanneer je steeds meer antwoorden na een langere periode correct beantwoord zal je kennis blijven behouden. Deze kennis is opgeslagen in je langetermijngeheugen. Voor de theorie die niet dagelijks gebruikt wordt, is het verstandig om regelmatig de stof te herhalen. Kennisretentie is veiligheid. Rockpit heeft hiervoor een game ontwikkeld, de Rockpit Safety Score.

Microlearning

De Rockpit Safety Score is een game die doorlopend uitdaagt om veiligheidskennis te toetsen. Een battle game waar medewerkers elkaar ieder moment kunnen uitdagen met 7 (meerkeuze) kennisvragen over veiligheid met tevens een microlearning beschikbaar. Aantoonbare en doorlopende toetsing van de parate veiligheidskennis op basis van VCA, BHV en Steigerbouw. Maar ook kan er een game gemaakt worden voor ieder thema/product!

Game mee

Een game waar je elkaar kan uitdagen om een ‘battle’ te spelen op veiligheidsvragen of waar ze als team fanatiek spelen in een competitie. Ieder individu bepaalt zelf, wanneer en hoe vaak hij/zij speelt. Hoe meer, hoe hoger je Safety Score! En hiermee je kennis is veiligheid vergroot!

De Safety Score van Rockpit! Kijk hier voor meer informatie.

Wil je weten hoe wij microlearnings inzetten voor een veilige bouwplaats? Lees dan nu onze gratis whitepaper!

Toets gratis jouw veiligheidskennis!

Toets op een leuke en GRATIS manier je veiligheidskennis met het spelen van de
GPI-game en win een foodtruck voor jouw bouwplaats.

Het beste van deveiligebouwplaats.nl direct in je mail? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Dit artikel delen

Auteur: Christine Tuch
De Veilige bouwplaats

Auteur

Christine Tuch
De Veilige bouwplaats

Blog schrijven

Wil je gebruik maken van ons blognetwerk om te gaan gastbloggen over veiligheid op de bouwplaats? Vul dan het onderstaande formulier in.

Dit artikel delen

Volg ons

Volg ons op de meest populaire social media kanalen en ontvang regelmatige nieuwe updates van ons!

Uitgelichte blog

Algemene veiligheid

Allround bouwvakker

De allround bouwvakker. Wat zijn de vaardigheden van de bouwvakker? Vaardigheden genoeg, maar zijn deze wel up to date met alle nieuwe ontwikkelingen in de bouw?

Lees meer »

Gerelateerde berichten

Algemene veiligheid

Allround bouwvakker

De allround bouwvakker. Wat zijn de vaardigheden van de bouwvakker? Vaardigheden genoeg, maar zijn deze wel up to date met alle nieuwe ontwikkelingen in de bouw?

Lees meer »
Noodsituaties
Algemene veiligheid

Samenwerken in de bouw

Samenwerken in de bouw, gaat niet vanzelf! Organiseren en samen de kennis bundelen met alle deelnemende partijen.

Lees meer »

De Veilige Bouwplaats nieuwsbrief komt eraan

Schrijf je alvast in.