Blog

Is VCA moeilijk?

Door: Christine Tuch
Leestijd: 2 minuten
Veiligheid op de bouwplaats is een belangrijk thema voor alle participanten betrokken bij de bouwplaats. De complexiteit van de bouwplaats is enorm toegenomen en dat maakt dit thema een flinke opgave. Door deze complexiteit is een top down-oplossing niet meer toereikend om de gewenste verandering te realiseren. Het is tijd om gezamenlijk te denken vanuit de bottom up-benadering met een nieuwe manier van organiseren. Waarbij iedereen wordt betrokken om tot de juiste en meest relevante oplossingen te komen. De Veilige Bouwplaats start hier.

Het VCA examen wordt over het algemeen als best wel lastig beschouwd. De meeste cursisten zakken omdat ze te weinig tijd hebben genomen om te leren. Bepaalde VCA stof moet je echt leren en weten. Neem zodoende voldoende tijd om te leren. Dan is VCA ineens niet meer moeilijk.

Waar ligt dit aan?

Uit onderzoek blijkt dat sinds de VCA examens aangepast zijn het slagingspercentage gedaald is.

Er zijn nieuwe vragen toegevoegd aan het examen, die zijn moeilijk voor kandidaten die gewend zijn (oude) vragen uit hun hoofd te leren. Ook zijn er nieuwe vraagvormen toegevoegd waarbij meer dan één antwoord goed is. Ook zijn er vragen bij waarbij de kandidaat de lesstof moet toepassen op een geschetste werksituatie. Dit is soms moeilijker doordat de kandidaat de werksituatie niet begrijpt, de lesstof niet kan toepassen.

Tevens de instroom van bijzondere doelgroepen. Denk aan mensen die niet goed kunnen lezen en schrijven, maar wel goed zijn met hun handen. Maar ook de grotere instroom van buitenlandse werknemers uit landen waar het opleidingsniveau lager ligt.

VCA examen tips

Is VCA moeilijk? Ja het VCA examen heeft ook lastige en instinkers vragen. VCA examen gaan is meer dan alleen zorgen dat je de lesstof beheerst. Om ervoor te zorgen dat je optimaal kunt scoren tijdens het examen hebben we wat tips voor je.

Neem de tijd

De tijd die men krijgt voor het maken van een VCA examen is voor de gemiddelde kandidaat royaal genoeg. Examen VCA Basis is 60 minuten en voor VCA VOL heb je 75 minuten de tijd. Over het algemeen houd je 20 a 25 minuten over. Door haasten worden veel meer fouten gemaakt, neem dus de tijd om de vraag rustig te lezen.

Goed lezen

Je komt misschien wel woorden tegen als: Niet – Geen – Onjuist – Alleen – Beste. Wanneer deze woorden in een vraag staan moet je extra alert zijn.

Vraag je bij elke vraag goed af wat de vraagsteller van je verwacht

Oftewel, wat voor antwoord moet ik kiezen?

Controleer je gekozen antwoord of het antwoord geeft op de vraag die gesteld is.

Wanneer je een antwoord gekozen hebt kun je in veel gevallen een controle uitvoeren. Als een VCA vraag gaat over persoonlijke beschermingsmiddelen, controleer dan of je ook persoonlijke beschermingsmiddelen hebt gekozen in je antwoord. Als de vragende zin begint met Wie, moet je een antwoord hebben waarbij je een persoon of persoonsvorm hebt gekozen.

Wil jij je VCA diploma in 1 keer behalen? Meld je snel aan en start vandaag nog. Speel de VCA game

Toets gratis jouw veiligheidskennis!

Toets op een leuke en GRATIS manier je veiligheidskennis met het spelen van de
GPI-game en win een foodtruck voor jouw bouwplaats.

BRON: Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Het beste van deveiligebouwplaats.nl direct in je mail? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Dit artikel delen

Auteur: Christine Tuch
De Veilige bouwplaats

Auteur

Christine Tuch
De Veilige bouwplaats

Blog schrijven

Wil je gebruik maken van ons blognetwerk om te gaan gastbloggen over veiligheid op de bouwplaats? Vul dan het onderstaande formulier in.

Dit artikel delen

Volg ons

Volg ons op de meest populaire social media kanalen en ontvang regelmatige nieuwe updates van ons!

Uitgelichte blog

Algemene veiligheid

Allround bouwvakker

De allround bouwvakker. Wat zijn de vaardigheden van de bouwvakker? Vaardigheden genoeg, maar zijn deze wel up to date met alle nieuwe ontwikkelingen in de bouw?

Lees meer »

Gerelateerde berichten

Algemene veiligheid

Allround bouwvakker

De allround bouwvakker. Wat zijn de vaardigheden van de bouwvakker? Vaardigheden genoeg, maar zijn deze wel up to date met alle nieuwe ontwikkelingen in de bouw?

Lees meer »
Noodsituaties
Algemene veiligheid

Samenwerken in de bouw

Samenwerken in de bouw, gaat niet vanzelf! Organiseren en samen de kennis bundelen met alle deelnemende partijen.

Lees meer »

De Veilige Bouwplaats nieuwsbrief komt eraan

Schrijf je alvast in.