Blog

Hoe garandeer jij de veiligheid op de bouwplaats?

Door: Christine Tuch
Leestijd: < 1 minuut
Vrouw met helm in de bouw lacht
Bekijk de lopende projecten en probeer de volgende vragen te beantwoorden: Met welke organisaties werk je samen, dus bijvoorbeeld met welke onderaannemers werk je? Met welke partijen werken zij samen? Zeg maar onder-onderaannemers. Wat zijn de namen van hun medewerkers en van de zzp’ers die zij inhuren? En de laatste vraag is het lastigst: Wat is de kennis van al die partijen als het op veiligheid aankomt? Hoe garandeer jij de veiligheid op de Bouwplaats?

Hoe toets je kennis?

Wij weten allemaal dat het onmogelijk is voor een hoofdaannemer om de namen van iedereen die zich op de bouwplaats bevindt op te noemen. Laat staan dat je weet welke trainingen ze hebben gevolgd. Maar hoe garandeer je de veiligheid, als je zo weinig weet over de mensen op jouw bouwterrein?

Veiligheid voor iedereen

Iedereen die met aannemers werkt, moet ervoor zorgen dat deze bekwaam zijn en zichzelf of anderen niet in gevaar brengen. Daarom moet iedere hoofdaannemer kunnen aantonen dat hij over een effectief veiligheidssysteem beschikt. Dit kan je doen door de bouwplaats medewerkers iedere ochtend in de bouwkeet een uitleg te geven over veiligheid. Maar dit neemt veel tijd in beslag en je kan niet controleren of iedereen het begrepen heeft.

Safety score

De Veilige Bouwplaats heeft met diverse aannemers gesproken en een gerichte aanpak voor veiligheid op de bouwplaats. Hiermee introduceren wij de Safety score. Iedereen wordt geregistreerd en ontvangt op zijn/haar mobiel een aantal veiligheidsvragen. Deze worden ondersteund door een veiligheidsfilm en na afloop wordt je kennis getoetst. Heb je de score behaald dan mag jij de bouwplaats op. Dit is een geautomatiseerd systeem. Zo weet je dat iedereen de juiste parate kennis heeft en zijn we ervan verzekerd dat alle personen de gedragsregels kennen.

Hoe garandeer jij de veiligheid op de bouwplaats? Eenvoudig, snel en effectief in alle talen!

Toolbox sessies van de expert

De veilige bouwplaats helpt! Kijk op de https://deveiligebouwplaats.nl/ voor meer informatie.

Toets gratis jouw veiligheidskennis!

Toets op een leuke en GRATIS manier je veiligheidskennis met het spelen van de
GPI-game en win een foodtruck voor jouw bouwplaats.

BRON: Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Het beste van deveiligebouwplaats.nl direct in je mail? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Dit artikel delen

Auteur: Christine Tuch
De Veilige bouwplaats

Auteur

Christine Tuch
De Veilige bouwplaats

Blog schrijven

Wil je gebruik maken van ons blognetwerk om te gaan gastbloggen over veiligheid op de bouwplaats? Vul dan het onderstaande formulier in.

Dit artikel delen

Volg ons

Volg ons op de meest populaire social media kanalen en ontvang regelmatige nieuwe updates van ons!

Uitgelichte blog

Gerelateerde berichten

De Veilige Bouwplaats nieuwsbrief komt eraan

Schrijf je alvast in.