Blog

Gedragsbeïnvloeding op de bouwplaats

Door: Christine
Leestijd: 2 minuten
Samen voor een veilige bouwplaats
Van alle ongevallen die de Inspectie onderzoekt, blijkt dat bij een kwart van de ongevallen geen invulling was gegeven aan goede communicatie en direct toezicht op de werkvloer. 

Een veilige bouwplaats door middel van gedragsbeïnvloeding

Bouwvakkers weten vaak wel dat ze onveilig werken, maar er is niemand op de bouwplaats die ze daarover aanspreekt. Dan kun je nog zoveel toolbox meetings organiseren, veilig werken moet ook tussen de oren komen. Gedragsbeïnvloeding op de bouwplaats. Onveilig gedrag ontstaat meestal ook doordat er even snel nog wat gedaan moet worden.

Hoe kunnen we onveilige situaties vermijden….

Hoe zorgen wij ervoor dat iedereen de persoonlijke beschermingsmiddelen dragen en de veiligheidsinstructies opvolgen?

Het belang van veiligheid binnen de bouw is groot. Dat heeft alles te maken met het feit dat er onder omstandigheden wordt gewerkt die forse lichamelijke schade kunnen veroorzaken. Een val van hoogte, een stuk elektrisch gereedschap dat verkeerd wordt bediend, een object dat op iemand terecht komt. Een ongeval met gevaarlijke werkzaamheden is snel gebeurt. Om die reden worden er talloze instructies gegeven en wordt er veel gewerkt met borden, protocollen en lopen er zelfs continu mensen rond die fysiek toezicht houden. En dit allemaal om letsel bij de persoon die het werk doet te voorkomen.

Waarom gaat het dan toch fout?

Als we ‘veilig’ gedrag op de werkplek verlangen, dan zeggen we dus eigenlijk dat iemand zich op een specifieke wijze behoort te gedragen. Het dragen van een bril, helm en veiligheidsschoenen bijvoorbeeld. Een veiligheidsinstructie als je voor het eerst het terrein op komt. Een toolbox sessie over specifieke veiligheidsonderwerpen tijdens het werkproces, etc. Ook daar is voldoende over nagedacht.

De bouw heeft al veel stappen gemaakt, veel veiligheidsvoorschriften worden nageleefd maar dan moet dit wel een meerwaarde hebben voor de bouwvakker. De bouwvakker heeft te maken met deadlines, opdrachten moeten op tijd opgeleverd worden.

Medewerkers weten dat. Dus maken ze allemaal hun eigen afweging of al die veiligheidszaken hen helpen. De meerwaarde van onveilig werken, is dus over het algemeen lonender dan veilig werken. Hoe vervelend dat ook klinkt, het is te verklaren.

De veilige bouwplaats is er voor iedereen!

Schrijf je in en blijf op de hoogte van alle nieuwe ontwikkelingen op het gebied van veiligheid op de bouwplaats!

Toets gratis jouw veiligheidskennis!

Toets op een leuke en GRATIS manier je veiligheidskennis met het spelen van de
GPI-game en win een foodtruck voor jouw bouwplaats.

Het beste van deveiligebouwplaats.nl direct in je mail? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Dit artikel delen

Auteur: Christine
De Veilige bouwplaats

Auteur

Christine
De Veilige bouwplaats

Blog schrijven

Wil je gebruik maken van ons blognetwerk om te gaan gastbloggen over veiligheid op de bouwplaats? Vul dan het onderstaande formulier in.

Dit artikel delen

Volg ons

Volg ons op de meest populaire social media kanalen en ontvang regelmatige nieuwe updates van ons!

Uitgelichte blog

Algemene veiligheid

Allround bouwvakker

De allround bouwvakker. Wat zijn de vaardigheden van de bouwvakker? Vaardigheden genoeg, maar zijn deze wel up to date met alle nieuwe ontwikkelingen in de bouw?

Lees meer »

Gerelateerde berichten

Algemene veiligheid

Allround bouwvakker

De allround bouwvakker. Wat zijn de vaardigheden van de bouwvakker? Vaardigheden genoeg, maar zijn deze wel up to date met alle nieuwe ontwikkelingen in de bouw?

Lees meer »
Noodsituaties
Algemene veiligheid

Samenwerken in de bouw

Samenwerken in de bouw, gaat niet vanzelf! Organiseren en samen de kennis bundelen met alle deelnemende partijen.

Lees meer »

De Veilige Bouwplaats nieuwsbrief komt eraan

Schrijf je alvast in.