Blog

Gedrag & cultuur op de bouwplaats

Door: De Veilige bouwplaats
Leestijd: 2 minuten
Gedrag en cultuur heeft een grote invloed op het naleven van veiligheid en gezondheidsmaatregelen. Niet iedereen doet wat hij/zij zou moeten doen. Gedrag kan een cultuur worden, dit met alle gevolgen.

Stel, iedereen houdt zich aan alle regels en voorschriften op de bouwplaats? Dan hadden er een hoop ongelukken kunnen worden voorkomen. Waarom gebeuren er dan toch nog teveel ongelukken? De mens is een gewoontedier dat bijvoorbeeld kijkt hoe het met zo min mogelijk energie een optimaal resultaat kan halen. Dat is niet altijd de meest veilige optie. Het gedrag en dus mede de cultuur die op de bouwplaats speelt, zijn bepalend voor de veiligheid.

Veilig werken gaat niet vanzelf

Iedereen die op een bouwplaats komt kent in principe de basisregels wel. Maar juist doordat we iedere dag hier werkzaam zijn zien we de gevaren niet meer zo goed. Waarom pakt je collega dit zo aan? En doe jij het anders en wel veilig. Spreek elkaar aan op gedrag en zorg dat iedereen zich bewust wordt dat de risico’s op de bouwplaats groter zijn dan elders.

Een goede sfeer onder elkaar is van belang, de onderlinge samenwerking komt het gedrag en ook de cultuur ten goede. De Veilige Bouwplaats zet zich hier voor in, mede door de inzet van onze gedragscoaches gaan wij aan het werk op de bouwplaats. Handen uit de mouwen en uit je comfort zone. Met deze trainingen is het mogelijk een cultuuromslag te maken. Het is eenvoudiger om nieuw gedrag aan te leren dan iets af te leren. Veiligheid is een gedrag wat aan te leren is. Nieuw gedrag wordt een gewoonte en het oude gedrag verdwijnt.

Veilig werken moet beloond worden!

Een goede inzet voor veilig werken moet beloond worden. Dat maakt Rockpit nu mogelijk door de gratis GPI game, waarbij je wordt uitgedaagd én leert over veiligheidskennis op de bouw. Iedere maand organiseren wij de Foodtruck Competitie. Een live game waar iedereen gelijktijdig speelt voor de hoogste score. De winnaar scoort een Foodtruck voor zijn/haar bouwplaats!

Meer informatie over onze trainingen, events, toolboxen, kenniscomponenten etc, klik hier verder

Toets gratis jouw veiligheidskennis!

Toets op een leuke en GRATIS manier je veiligheidskennis met het spelen van de
GPI-game en win een foodtruck voor jouw bouwplaats.

Het beste van deveiligebouwplaats.nl direct in je mail? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Dit artikel delen

De Veilige bouwplaats
De Veilige bouwplaats

Auteur

De Veilige bouwplaats
De Veilige bouwplaats

Blog schrijven

Wil je gebruik maken van ons blognetwerk om te gaan gastbloggen over veiligheid op de bouwplaats? Vul dan het onderstaande formulier in.

Dit artikel delen

Volg ons

Volg ons op de meest populaire social media kanalen en ontvang regelmatige nieuwe updates van ons!

Uitgelichte blog

Gerelateerde berichten

Algemene veiligheid

Allround bouwvakker

De allround bouwvakker. Wat zijn de vaardigheden van de bouwvakker? Vaardigheden genoeg, maar zijn deze wel up to date met alle nieuwe ontwikkelingen in de bouw?

Lees meer »

De Veilige Bouwplaats nieuwsbrief komt eraan

Schrijf je alvast in.