Blog

7 aandachtspunten voor de bouw

Door: De Veilige bouwplaats
Leestijd: < 1 minuut
Voor iedereen die werkzaam is op de bouwplaats hebben wij een paar aandachtspunten genoteerd. Lees hier de 7 aandachtspunten voor de bouw.

Werken in de bouw is niet geheel risicoloos. Daarom hebben wij hier de 7 aandachtspunten voor de bouw even genoteerd. Tuurlijk is de lijst eindeloos van aandachtspunten, maar dit is alvast een begin.

1. Inspecteer

Inspecteer altijd je uitrusting, gereedschap of apparatuur voordat je dit in gebruik neemt. Neem hierin geen risico, is alles in goede staat, functioneert het goed, is de noodstop schakelaar ingeschakeld? Zit de apparatuurbescherming erop?

2. Valbeveiliging

Gebruik altijd de valbeveiliging bij werken op hoogte. Vallen van hoogte is één van de belangrijkste oorzaak van dodelijke ongevallen. Vermijd de risico’s van vallen door je persoonlijke beschermingsmiddelen te gebruiken.

3. Dode hoek

Ontwijk de dode hoeken van zwaar materieel. Houd afstand, communiceer en maak oogcontact om ervoor te zorgen dat zij je kunnen zien.

4. Opgeruimde werkplek

Gebruik de juiste middelen om werkruimten schoon te houden en houd de werkplek opgeruimd. Dit voorkomt onnodige val, struikel en uitglijd gevaar.

5. Chemicaliën

Zorg ervoor dat chemicaliën correct geëtiketteerd en opgeslagen worden. Onjuiste etikettering en opslag kan leiden tot letsel of brand.

6. Communiceer

Communiceer gevaren met collega’s. Ga er nooit zomaar vanuit dat iemand de gevaren van de werkzaamheden kent, vooral als ze nieuw zijn op de bouwplaats. Als de omstandigheden veranderen, communiceer dan wat er moet gebeuren en welke gevaren de verandering met zich mee kunnen brengen.

7. Stop

Stop het werk wanneer dat nodig is om gevaarlijke situaties aan te pakken. Of je nu ander personeel, of een teammanager moet inschakelen of de tijd moet nemen om het juiste gereedschap in te zetten. Neem altijd de tijd om dit te doen.

Doen we dit samen? Dan werken we samen aan een veiligere bouwplaats! 7 aandachtspunten voor de bouw.

Wil je meer informatie ontvangen over wat De Veilige Bouwplaats voor jou kan betekenen?

Toets gratis jouw veiligheidskennis!

Toets op een leuke en GRATIS manier je veiligheidskennis met het spelen van de
GPI-game en win een foodtruck voor jouw bouwplaats.

Het beste van deveiligebouwplaats.nl direct in je mail? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Dit artikel delen

De Veilige bouwplaats
De Veilige bouwplaats

Auteur

De Veilige bouwplaats
De Veilige bouwplaats

Blog schrijven

Wil je gebruik maken van ons blognetwerk om te gaan gastbloggen over veiligheid op de bouwplaats? Vul dan het onderstaande formulier in.

Dit artikel delen

Volg ons

Volg ons op de meest populaire social media kanalen en ontvang regelmatige nieuwe updates van ons!

Uitgelichte blog

Algemene veiligheid

Allround bouwvakker

De allround bouwvakker. Wat zijn de vaardigheden van de bouwvakker? Vaardigheden genoeg, maar zijn deze wel up to date met alle nieuwe ontwikkelingen in de bouw?

Lees meer »

Gerelateerde berichten

Algemene veiligheid

Allround bouwvakker

De allround bouwvakker. Wat zijn de vaardigheden van de bouwvakker? Vaardigheden genoeg, maar zijn deze wel up to date met alle nieuwe ontwikkelingen in de bouw?

Lees meer »
Noodsituaties
Algemene veiligheid

Samenwerken in de bouw

Samenwerken in de bouw, gaat niet vanzelf! Organiseren en samen de kennis bundelen met alle deelnemende partijen.

Lees meer »

De Veilige Bouwplaats nieuwsbrief komt eraan

Schrijf je alvast in.